OVERZICHT OKTOBER

De herfst is in het land. De dagen worden korter, de tuin wordt wat bruiner, natter en kouder. Automatisch komt met minder licht ook wat meer rust op gebied van bloemen en werken in de tuin. Maar net als de natuur in z’n geheel gaan ook bepaalde specifieke planten in rust tijdens dit moment van het jaar. En laat dat nu het ideale moment zijn om ze een goede start te geven in jouw tuin.

Wie het plantgoed bestelde, krijgt die nu één dezer dagen in de bus. Wat moet je ermee? De ranonkels kwamen iets later aan dan verwacht maar het is niet te laat om het filmpje van vorige maand te raadplegen en ze nu (deels) te laten voorkiemen. Met de anemonen kan je hetzelfde doen. Heb je het te druk? Geen paniek! In de late winter komt een tweede moment om deze twee kanjers te laten bloeien dus hou ze dan nog even aan de kant.

De tulpen en narcissen die mogen nog enkele weken op een droge plek bewaard worden. Omdat we geen pesticiden gebruiken, wachten we nog even af om te planten. De ideale tijd is als de temperatuur rond de 10 graden zakt, dat verkleint de kans op ziektes en plagen. Begin november halen we die naar boven.

En de pioen, die mag uit de verpakking. Dit is het moment om de wortel te planten. Dat kan in de volle grond of in een pot. Heb je nog geen plekje klaar in de tuin of nog niet beslist waar de pioen mag komen? Ook dan raad ik je aan om de wortel al in een pot te planten en later te verplanten naar de vaste stek.

Het overzichtje:

De hele maand oktober: pioen planten – alle info vind je in de video

De hele maand oktober: vaste planten planten. We hadden het er al over in maart maar ik herhaal het filmpje van maart graag hier nog eens. Want de herfst is het moment bij uitstek om gezaaide vaste planten te planten of wat nieuwe plantjes te halen bij de kweker.

De hele maand oktober: beetje per beetje kan je momenten vrij maken om de oude planten bij te snoeien en de vrije grond af te dekken. Geen haast, deze instructies passen ook bij de komende herfst- en wintermaanden.

Begin oktober: september is ideaal maar als je er nog niet toe kwam om je ranonkel voor te kiemen, dan kan het nog.

Inschrijven op de wachtlijst Gelieve je e-mail te bevestigen, ik geef een seintje als dit product weer te reserveren is.